Friday, December 21, 2012

Choc in a jar

Selepas mencuba Durian Crepe ,,maka tibalah masanya utk aku mencuba pemanis mulut yang lain pulak..
Pemanis mulut,,hoccayy..Masih lagi tempah dari kakak yang sama..kali ni aku nak cuba pulak Choc in a jar..
Nak tengok macam mana rupa dia??Scroll down....



Sangat comel sebab diisi dalam botol kaca. Dalamnya mcm ada cream,spongebob cake n chocolate..eh,,betul ke bahasa kek aku ni?sorrylah yer kalau salah..
x pandailah pasal kek2 ni..
expert part makan je,,haha

Sangat best jika dimakan di depan tv sambil2 update blog mcm yg aku tgh buat sekarang ni..hehe
Okay,,sedap tak sedap?? kene tanya pengkritik makanan cilik kat umah ni..meh kita tanya dua org pengkritik kat bawah ni..sedap tak??????


Mulut dah penoh,,mcm mana nak bagi komen?? haha..yg penting tengok muka dah taw...
oklah sumer,,tenkiu yer sudi membaca..nnti senang2 i jelajah blog uolz pulak..jgn lupa tinggalkan blog link anda..bye :)




Wednesday, December 19, 2012

The Chicken Rice Shop

Dah lama tak citer pasal makanan..
Last weekend, buat julung2 kali pertama aku n family mencuba makanan di The Chicken Rice Shop. 
Daripada nama je kita dah taw yg temanya mestilah nasi ayam..
Bagi ibu2,,mesti suka dengan menu ni..sebab mudah utk anak2 yg x suka pedas..

First tengok menu list,,x taw nak order ape..
Nak order single ke atau yg pakej..
so,,belek punya belek..serta setelah mendapatkan cadangan dr adek yg amek order tu,,kami setuju memilih pakej menu makan utk 4 org..


dalam pakej menu ni ada ayam,tauhu,sup bebola,kerabu mangga,tauge goreng, ikan asam pedas dan ala2 popia sayur. Air pulak mestilah air yg berkarbonat..kami pilih strawberry.

First impression masa tgk nasi dlm pinggan tu mcm sikit sangat..tapi bila da strt makan,,rasa bnyak pulak..
Kaisah makan banyak..memang taste budak2 kan,,nasi,,ayam +sup..dia suka sup bebola tu..banyak dia makan bebola tu..memang kenyang smpi sendawa :)


Sedap,,memang sedap..faveret aku ialah kerabu mangga..memang delicious! Rate harga utk pakej makan 4 orang ni dalam rm60 ke rm70..Kalau order asing2..sepinggan nasi ayam tu lebih kurang rm8.

Hm..tunggu ape lagi???Perot pon dah lapo..jom sentap santap ;)





Tuesday, December 18, 2012

Bertudung :)

Entry ni khas utk bercerita tentang tudung. Sekarang ni dah macam2 fesyen tudung keluar ..macam2 jenama..yang pasti niat utama bertudung ialah untuk menutup aurat..
Aku pulak,,x maulah ketinggalan lah kan nak mencuba fesyen2 tudung yang bersesuaian dengan muka aku yg agak2 bujur sireh  bulat dan nmpak kembang especially bila pakai cermin mata..haha

Bila sebut harga pulak..macam2 rate harga ada utk membeli tudung..terpulanglah kepada bajet cantek masing2..yerlah,,dah namanya perempuan kan..kalau dah minat/suka dgn sesuatu tu mesti berusaha keras utk mendapatkannya apa lagi kalau warna tudung yg dicari sgt match dengan koleksi baju yg sedia ada..kdg2,,x de baju yg sesuai pon,,,tetap nak beli jugak..ehehe..mcm nak mengata diri sendiri pulak :p

Tapi en suami2 di luar sana janganlah marah pulak yer kalau isteri2 anda berbelanja terrrrlebehh sket dari biase bila membeli tudung..kesiaaaan kat org perempuan..lebih2 lagi kalau yang bekerja tu..mesti hari2 nak rolling tudung yang berlainan kan? Lagi2 kalau kerja cikgu ek,,nak kasik nampak menarik dan ceria depan pelajar..barulah pelajar bersemangat pagi2 tgk cikgunya masuk kelas dgn kaler yg mcm pelangi..cikgunya pulak baru lah bersemangat nk memulakan pengajaran kerana konfiden yg tinggi dgn penampilan pada hari tu...hehe..sekali lagik mcm nak mengata diri sendiri :p

Tapi x semua perempuan begitu..bergantung pada minat masing2..ada yg minat tukar2 fesyen tudung..ada yang minat membeli pelbagai jenis kasut dan handbag..ada yg lebih kepada gadget dan ada pulak yg sukaa membeli barang kemas..itulah nikmatnya menjadi perempuan..bak kata org2,,biar pape asal bergaye...haha :D

antara jenis2 tudng yang aku pernah cuba pakai dan gayakan ialah...

bawal..ni mmg faveret aku..dulu..kini dan selamanyaaa..bawal ni x tenggelam dek zaman,,sbb mcm2 pattern bawal dah keluar..yg aku pakai tu bawal batu..konsep harganya..lagi bnyk batu,,lagi mahal lah harganya..berbling2 gitu...


yang ni pon bawal jugak..tapi printed sbb ada corak2 kan..kainnya sejukkk..cuma kene ber pin2 lah tengah,,kiri dan kanan..tapi sekarang da mcm2 jenis kerongsang dijual..so,,x de masalah..pilih je nak kerongsang yang besar,,kecik,,panjang atau pendek..cam aku pakai tu haaa panjang la kan..kalau dalam kelas smbil mengajar boleh sempat bertasbih tu lagi2 bila berdepan dengan budak yg degil..haa..kira terapi diri la tu...huhu


masih lagi citer pasal bawal..yg ni bawal 2 ton..yg 3-4 ton pon ade..maksud 2 ton tu ada campuran 2 warna lah..kalau 3 ton lagi meriah..sbb bnyk kaler :) 
harganya boleh didapati serendah 10 ringgit..cam biase lah,,konsepnye lagi banyak ton,,lagi mahal lah..


ada hari tetiba rasa nak berselendang pulak..dalam kene pakai tudung inner,,pahtu lilitlah selendang sesuka hati kamu..hehe


yang ni masa pegi jemputan..hm..melilit2 lah diri..kalau ada baby ke memang x sesuai lah..lagik2 kalau anak kecik sbb diaorg suka tarik2 kan..haha


okay,,sekarang kita masuk tudung ekspress..ini lagi mcm2 jenama ada..ni satu layer jek..tudung Ariani..simple..kadang2 aku x pakai skarf kat bhgn dalam pon..main sarong je..tapi aku suka sgt sbb awningnya material thai silk yg membuatkan muka aku x lah nmpk begitu bulat sgt :)




yang ni pon tudung ekspres Ariani yang aku gandingkan ngan selendang siti..selendang ni tak payah nak lilit2..tinggal letak je..tapi kene pin sket sbb kadang2 allignment ada lari sket..


tudung yang ni tudng ekspress 2 layer..yang ni brand cap ayam..walaupon cap ayam,,tapi aku suka sbb kain chiffon yg lembut..cuma x best bila kita pin kerongsang,,benangnya akan tertarik menyebabkan tdungnya akan ada garisan benang yg tertarik..dah gosok pon x hilang :(



yang ni pulak tudng ekspress 3 layer Fareeda..Nyata Jelitaaa.. 
nak lah jugak merasakannya..yg ni aku baru nak bejinak2..
awning atasnya macam terlebih bulat jika nak dibandingkan dengan Ariani..
rasa cam muka ku nampak kembang sket sbb gelembung di kiri kanan apabila memakai cermin mata..


hehe..ni fareeda jugak..namanya paper bag..pelik2 namanya..
ade yg paddle pop,,sweet love..mcm2 lagilah..ni baru dapat semalam..
balik2 keje je tros try..
kene adjust2 sket awningnya supaya muka ku tak begitu bulat..haha




antara koleksi2 pelbagai jenis tudng..nak carik tempat penyangkut tudng yg mcm jual kat kedai tu,,yg bole pusing2..senang sket bila nak amek tudung..tapi tak tahu nak carik kat mana..

So..terpulang lah pada si pemakai nak memilih tudung yg mcm mana..yg penting selesa sbb setiap orang,taste nye lain2..

My personal opinion..aku lebih selesa sebenarnya dgn bawal walaupon leceh nak ber pin n kerongsang..
Anak aku pon dah pandai komplen sbb dia kata aku asek pakai tudng bawal yg sana bila pegi kedai,restoren dan kenduri ..hahahaha..ni lah kalau ada anak perempuan..kecik2 da jadi pengkritik.. okaylah,,sampai jumpa lagik...tenkiu sudi membaca :)












En Suami's Birthday!!!

Dah hampir sebulan yang lalu en suami menyambut hari jadinya yg ke 34 tahun..
Mcm tak percaya je..
masa first berkenalan dengan dia masa tu umo dia baru 25 tahun..haha

Bufday en suami tahun ni jatuh pada hari Rabu 21.11.2012..
Takde lah parti grand pon..it's a part of life..lagipon hari tu hari org bekerja..
so life goes on as usual..
Bila sebut bufday,,apekah perkataan lain yg dapat kita kaitkan? mestilah,,kek,,bunga,,lilin,,belon,,hehe..dan yg paling ditunggu ialah...
HADIAH!!!

Haha,,giler x suka kalau org kasik hadiah..aku yg dah mencecah  tua bangka 30an ni pon suka kalau org kasik hadiah..
Tapi hadiah en suami ni  taklah suprise sbb memang dia dah mintak tahu yg dia bakal mendapat sebijik iPhone 5 untuk menggantikan iPhone lamanya yg.....memang lamaaaa lah..haha

Memula nak belikan secara suprrisssseeee ala2 gaya deko bersama eric..tapi ketika itu dan ketika ini jua iPhone 5 masih belum dilancarkan sepenuhnya di Malaysia..paling dekat ialah dengan membelinya dari Singapore.. aku pon tak lah berapa faham mengapa Malaysia lambaaaaaaat sgt nak launch iPhone 5 berbanding negara2 lain di rantau asia..namun aku pon x berminat nak memikirkan isu dalaman mahupun isu luaran berkaitan dgn hal tersebut..

So..tanpa melengahkn masa..kami terus ke kedai tayar handphone utk mencari gadget yg bernama iPhone 5 itu..
tanpa pelan bayaran bulanan,,,tanpa launching,,,hanya berkonsepkan iPhone 5 semata2,,
 maka inilah hasilnyaaa....


alahai..seyesnya muka bufday boy...cer senyum sket..


haaaa..barulah nampak hepi dan terujaaa...hehe


okay,,mari kita keluarkan hadiahnya..
sim card en suami terpaksa dipotong dadu saiz yg agak kecil. Itu bermakna,,takde canlah aku nak melaram iPhone 5 en suami memandangkan saiz sim card memainkan peranan penting..
memang kita pon dah sedia maklum yg iPhone stand alone..atau perkataan yg senang ialah KEDEKUT..hehe 


Yang pastinya..en suami gembira dengan hadiah hari jadinya..spesel sket klu nk dibandingkan dari tahun2 yg sebelumnya..aku pon tidakla berapa faham konsep kelainan iPhone5 dgn iPhone yg sebelumnya..yg pasti..en suami gembira,,bahagia..itu sudah cukup..
itu juga satu cara utk menunjukkan betapa berterima + kasih nya aku kepada dia dan aku sangat2 menghargai apa yg telah dia berikan kepada aku dan anak3..

tenkiu papa..we love u sooo much..may this bufday brings a bundle of joy n happiness in your life :) amin




Sunday, December 16, 2012

Saloon for kids!

Happy weekend utk semua bloggers yg sudi membaca..hehe *adeke?* 
Terima kasih bebanyak kerana meluangkan masa membaca entri aku yg kejap2 on,,kejap2 off..
maklumlaa..mommy blogger mestilah sibuk dengan hal2 rumahtangga,,
citer memang bnyak nak share..nak meluahkannya utk menjadilkan entry tu yg prob sket..
ditambah lagi berukband kat umah ni sgtlahhh cerewet..
klu kat tingkat bawah,,langsung line nya x bole diharap..tersengguk sengguk..
nak laju kene naik tingkat atas..bila dah naik tingkat atas,,haruslah atas katil kan..
mata ni pulak bila dah mencecah batal,,mulalahhh..nak tertido je...haha

Minggu lepas minggu yg sgt mentensenkan sbb aku kene siapkan menanda sebnyak lebih kurang 300 scripts exam..
mana  nak menjaga hal2 rumah,,nak menghadap kertas,,nak melayan anak3..
kesian la terabai sekejap anak3 ..
masing2 dah faham..
kalau mamanya dah menghadap kertas pagi2..mereka semua kene self service..
layan diri haaaaa....
akibatnya...
si Pearl n Emerald pon demam..aku pon tak tau benonye 
adakah mereka demam kerana kurang kasih sayang dek krn aku buzy memanjang
 atau 
mmg dah sampai masa nak demam..
dah lama sangat diaowg x demam..huhu

pandai pulak diaowg pilih masa nak demam..
sbb lepas je aku habis menanda dan pulangkan semula scripts mengikut dateline yg ditetapkan,,
diaowg pon demam.
mesyuarat pemulangan scripts tu memang lama giler..
kol 7 pagi aku kuar rumah,,kol 6.30 petang baru sampai umah..
baalik2 je tengok muka Pearl n Emerald dah sedeyyy sangat...x sihat katanya..kesian lah haii..rasa bersalah pulak..

So,,aku pon ajak mereka ke saloon utk merehat2kan diri.. 


ehehe..masih lagi berpakaian baju kerja ..x sempat nak mandi n salin baju :)

Nak tengok hasilnya????
hamboi kaisah..muka dia yg paling ceria..maklumlah..dia je yg x demam..
tengoklah muka kakak2 nya..walaupon senyum,,tapi tetap hambar senyumannya..
dari mata pon da nampak x sihat..

Tapi alhamdulillah..hari ni dah sihat sikit kedua2 nya..
Bila anak3 sihat dan bole tersenyum seperti biasa,,barulah lega skit rasa hati ni..
Kejap lagi kami nak pegi kenduri kahwin kat pontian..
Sepupu en suami naik pelamin..
Pastu petang ada acara makan2 kat hotel pulak..
Mengapa pulak kat hotel??? 
Tak cukup ke makanan kat kenduri kahwin smpai nak kene sambung makan kat hotel??
haaaa...nanti aku share dgn uolz ea..
sekarang nak siap2 kan diri dan anak3..
Selamat berseronok di hari minggu..
Bye,,wassalam~~


Saturday, December 15, 2012

Vampire Forever!

Kenapa vampire?? sebab aku nak cerita filem vampire kegemaranku yg dah sampai ke sequel terakhir..twilight :The breaking dawn part 2-forever
Kalau uolz perasan sebelum ni aku ada masukkan entry tentang kefanatikkan vampire yg sama sebelum ni. Tak ingat takpe,,boleh klik My Mr Vampire okay..
Memandangkan ini adalah sequel terakhir bagi cerita twilight ini..maka haruslah aku menontonnya di panggung kan. Sebelum ni cuma layan DVD cetak rompak dan di Astro sahaja. 
So..lewat seminggu setelah tayangan bermula di Malaysia..aku bertemankan en suami telah berdating utk menonton filem ni..dekat je..tak jauh pon..hehe


posing sebelom beli tiket :)

hari dating sedunia..haha

Yang bestnyer time kitaowg nak beli tiket,,mcm tak percaya..kosong..kosong..kosong..mcm lagu najwa latiff pulak..apa yg kosong?? meh tengok!

adalaa tiga empat org kat belakang tu..tapi diaowg tgk citer tamil yg hebat tu..THUPAKKI..
Hebat x hebat lah sbb sampai masuk dlm carta box office kat  tv show propaganza ..hehe

kerlaaasssssss kan! mcm aku bayo utk book satu panggung!bahahahahaha~~~~

Dah tengok,,mestilah aku nak buat review kan..yg pastinya..citernya best gilak! wpon en suami aku ter miss breaking dawn part 1,,tapi dia ttp terpaku menonton sehingga ke akhir rancangan..begitulah hebatnya garapan citer ni..korang tak macam lost and found..still boleh mengikutinya..

okay2..citernya bersambung dari ending part one bila bella mati dlm usaha melahirkan anak vampire nyer itu..tiba2 sebelum the end mata bella terbukak tp mata dia warna merah..yg mana dlm citer ni warna mata vampire mmg x sama dengan warna manusia normal..soo,,adekah dia menjadi vampire??
kemudian bersambung di breaking dawn part 2 di mana bella rupa2nya telah menjadi vampire yg kuat dan mempunya kelebihan shield protection..dia mampu melindung diri nya daripada kuasa2 vampire lain,,malah dia jugak mampu menyalurkan kuasa protection nya kepada siapa2 yg dia suka..
yg lebih seronok bila baby bella tak mcm baby yang lain sebab dia separuh manusia separuh vampire..kadar pembesarannya lebih cepat dari manusia..contohnya..hari ni baby tu lahir,,esok da 6 bulan..pahtu minggu depan dah 3 tahun..haa..mcm tu la..comel anak dia..namanye Renesmee
bila masuk pulak si werewolf jacob yg declare nak jd penjaga kepada anak bella,,lagilah xtreme citer ni jadiknya..yerlaa,,si jacob ni dulu syokk kat bella tp bella pilih si edward vampire pulak..kata org,,tak dpat mak,,anak pon bolelahh..kui3x..

Tercetuslah klimaks bila pihak Volturi dpat tahu yg bella ada anak..volturi ni mcm persatuan vampire sedunia lah..soo..mereka nak bunuh anak bella,renesmee kerana ditakuti mengancam keharmonian vampire2 sedunia..haaa...maka merantau la bella n family mencari sekutunya utk menentang volturi demi mempertahankan renesmee. Sekutunya termasuklah jacob dan geng2 werewolf nya...
pertempuran hebat di akhir citer mmg terbaiklah shot nya dibuat.mcm real ko!
hehe..memang aku tak boleh nak predict scene apa next,,apa yg akan terjadi..clueless..semua jangkaan aku x menjadi..memang bagusslah penulis novel citer ni berfikir,ditambah dgn garapan pengarah nyer..

okaylah..banyak dah aku citer ni..sorryla ek klu uolz boring dgn citer vampire aku ni..hehe..tapi klu uolz nak tgk online pon dah bole download. 
soundtrack citer ni lagu dari kumpulan greenday. en suami tak habes2 memuji lagunya best! 
oraitt smpi jmpa lagi..bye :)



Tuesday, November 20, 2012

Mommies' Day Out! Part Two

Entry ini adalah rentetan dari entry Mommies' Day Out! Part One ..Kalau uolz x berkesempatan membaca part one..cer klik link kat atas ni.. Tak syok la kan tetiba da part two..cam tertinggal plak kronologi babak2 sejarah penting dlm event ni..hehe
Bagi yg dah follow dari entry sbelumnya,,maseh ingat tak aku berhenti di pusat bandar terapi aljabbar?? haaa,,baguus ingatan uolz..mesti banyak makan kismis kan? ;)

Sebenarnya..antara agenda kami yg terpenting pada hari itu adalah mencari hadiah utk hari jadi bonda kami Puan Zainon yang akan disambut pada 22 November yg akan datang. Bagi penduduk Johor,, uolz sumer dibenarkan  bercuti sebab tarikh nya sama dengan keputeraan Sultan Johor..

Disebabkan kami x naklah membuang masa travel jauh2 dalam kereta,,maka kami mengambil keputusan utk mencari hadiah tersebut di Shopping Complex terkenal di area Skudai..ape lagi kalau bukan Skudai Parade.. Tempat ni x lah se glam City Square..tapi aku agak suka sebab mcm2 aktiviti boleh dibuat di sini.. 
Selain dari lokasinya yg dekat dengan rumah kami..Skudai Parade juga ada tempat utk berbowling,,panggung wayang,family karaoke,,roller skate,,dan rumah hantu *da mcm funfair pulak*
yang lain2 tu mcm biaselah ada kedai baju,kedai kasut,kedai handphone..cuma kalau uolz nak mengharapkan butik2 berjenama seperti di JPO atau KLCC..mintak maaplah yer..wrong channel..

First aktiviti kami sebaik sampai di Skudai parade ni ialah MAKANZ..dah tengahari kan..pulaknye lepas terapi aljabbar..perot pon mesti nak terapi makanan kan..Kat sini kami dah cukup korum yer 5 orang..ahli jemaah mommies'day out lagi sorang yg ketinggalan keretapi telah selamat meloloskan diri dari cengkaman tugasnya..hehe


Alat kulinari yg berbeza..ada yg pakai sudu dan garpu ala2 english style,,pakai tangan ala2 perempuan melayu terakhir dan ada yang pakai chopstik ala2 gangnam chinese style..yg penting..visi dan misinya sama..burpp..alhamdulillah :)


Menu lunch pilihanku pada hari itu..
Dah lama x makan kombinasi sebegini..dulu2 masa zaman muda remaja,,bonda selalu masak begini..
ikan pari asam pedas dan peria goreng..
rasanya..boleh tahan..mula2 rasa mcm banyak sgt nasi tu..menyesal x mintak separuh,,tapi akhirnya liciiiiinnnn....huhu


Yang ni menu yg diorder oleh adikku..dia ni memang dari dulu suka explore makanan yg pelik2..
tapi bila ku rasa,,boleh tahan sedap..namanya MEE HOON KUE SOUP *betul ke* 

Sambil makan,,kami pon mulakn perbincangan meja empat segi tentang barang yg hendak dibeli..kata sepakat telah tercapai..kaki mula menghala ke kedai emas yg berhampiran..
dek kerana silau dengan panahan emas mengerlip kat kedai tu sampai aku terlupa nak snap pictures nak kasik uolz tengok hadiah yg kami belikan utk bonda..x de rezekila yerk...

Aktiviti seterusnya tentulah Karok Vokal bukan sekadar rupa..tempatnya jauh di tingkat atas..jom kita naek atas..


Sambil2 naek ke atas,,x sah kalau tak tersinggah di kedai2 yg nmpk mcm menarik..maklumlah..org perempuan..alaaaa,,bukannye nak beli poooon,,,pegang2,,belek2 jeee,,kasik salesgirl tu ade keje sket..nnti kan dia jalan ikot je kitaowg pusing satu kedai..barulah bole terbakar hati lemak2 tepu dia ;) 



Tapi dlm bnyk2 kedai,,yg ni memang x leh handle..tgk..kak long ku siap dah bentang kain atas tu..itu menunjukkn hantu shopping dia dah meresap ke dalam tubuh..naseb x sempat nak azankan telinga, dia dah sedar..
ape pon dia berjaya memborong 2 pasang kain utk hari raya tahun depan..sgt well planned kan kakak ku sorang nih..baru masuk muharram,,tapi dia dah fikir sampai Syawal..hehe ;)
Tapi x boleh salah kan dia jugak..harga selepas diskaun mmg sgt memberangsangkan poket..


Nak yg lebih manik & bling2?


bekenan sungguh dgn kain yg warna ala2 maroon five ,,purple-pink ni..haishhh..


Yesss!!! Saya kunci lirik ini pilih yg ini..apek kasi ini dua haa..

hajat aku nak beli kain x jadik sebb aku terpandang ini...


aje giler set queen bed shit sheet beserta comforter 45 hengget??? rasa nak suh apek to keep the change jek masa aku bayar dgn wit 50 hengget..mula2 rasa ragu jugak dgn kualiti nye..tapi bila memikirkan dah setahun tak beli set yg baru..aku beli je laa...inilah orang perempuan..walau mana jauh berjalan,,tetap teringat pada keperluan2 rumah..
Maka....Inilah hasilnyaaa...


Sesuai kan dengan katil yg cokelat,,langsir pon cokelat..rasa macam nak beli lagik jek..
bagus nih kalau nak hadiahkan kat mana2 pengantin baru yg nak makan nasi minyak cuti sekolah ni..
hehe 
Baiklah...misi diteruskan...


taraaaa...
we r here..
peserta2 vokal bukan sekadar rupa nak amek mood dulu sebelum nak tunjukkan bakat..jangan lupa vote kami yer!!!! :p


haaaa..nampak kak long dah open the ceremony...sekali suara soprano dia keluar,,lagu korea,,search,,kelly clarkson sumer dia hantam jugaaa..tanjat gugurl dgr dia nyanyi duet lagu gemuruh dgn kakak kembar lagi sorang..
memang gemuruh dan menggigil kami bertiga yg x nyanyi kat tepi..
goose bump smpi ke tengkok..
nak snap pic pon x berani..
bimbang samseng Samsung tab,,HTC dan Blackberry melayang..
high pitching note sumer depa kasi hentam juga...
jgnkan ke laut,,ke kolam,,ke sawah malah ke longkang pon dia org kasik letak itu note..
bhahahahahahahahaaaaaaa  


hamboi,,ala2 syahdu aku nyanyi lagu ape ntah mase ni..
siap ada back up dancer n back up singer lagi kat tepi tu..haaa..ko hader??? 
Ini kalau Simon sewel Cowell tgk ni,,mahu speechless,,kesat air mata dia kuar..hik3x...

Meh tengok pilihan2 lagu kami hari tu..


Macam2 genre ada..ni baru separuh list..korang kiralah kalau 2 jam,,berapa lagu dpt..
itu belom tolak lagu yg tesalah pilih,,part2 hujung lagu sumer kasik potong gara2 nk mmberi laluan pd penyanyi seterusnye...memang terbaekkk lah.. 

So,,persiapan yg terbaek sebelum masok ke bilik karok ini adalah dgn menggoogle nama2 lagu atau penyanyi yg korang suke kat youtube dulu..nak lagik nmpak well prepared,,korang ikut sekali nyanyi bersama2 dlm you tube. Ini utk mengelakkan pembaziran masa korang terfikiir2 dan stress dlm tempat karaoke ni nak memikirkan tajuk lagu yg korang nak cari...Takut2,,lain lagu yg korang nak nyanyi,,lain pulak lagu yg keluar..haaa..masa itu emas..3 minit masa yg korang guna utk berfikir dah boleh lepas satu lagu..hehe

 Begitu dan begini,,hampir pukol 4 petang barulah tamat event yg gah ni..masing2 pulang dengan senyum sampai ke telinga..Rasa mcm nak return balek..cepat je masa berlalu..bila berkumpul mcm ni,,terasa diri muda remaja semula..
Gelak ketawa x usah kiralah..
yg penting masing2 sporting..

So,,itulah antara cara kami menghargai antara satu sama lain..
walaupon masing2 dah ada kehidupan dan keluarga sendiri...

Terima kasih utk semua yg sudi membaca....
Berjumpa lagi di entry akan datang..
byee <3











Monday, November 19, 2012

Mommies' Day Out! Part One


Mommies' Day Out! Event ni dah 2 kali dijalankan dengan jayanya...
Peserta2 yg terlibat adalah aku sendiri bersama2 dengan adik beradik perempuanku yg lain..

dari kiri:: kakak yg ke 2,,kemudian adik aku,,yg tengah2 tu mestilah aku,,sebelah aku tu kakak yg sulung,,manakala yg hujung tu kakak yg ke 3..

Diaorang ni sumer cam berpakat pulak tema hitam..aku jek yg tetiba kuning..yg pastinya..kami semua adalah geng berkaca mata...kui3x...

Memang seronok sebab peserta2 kursus adalah dilarang sama sekali membawa pasangan dan anak2..hehe
Bukanlah zalim..tapi event ni khas utk kami2 yg bergelar mummy ni nak sedikit ruang untuk berhibur menghiburkan hati yang lara di samping merapatkan lagi ukhwah sesama adik beradik..

Walaupun kami semua menetap dalam daerah yg sama..tapi utk mendptkan tarikh yg bersesuaian bukanlah senang..
al maklum,,dgn kerjaya aku yg sgt susah nk apply cuti,,maka terpaksalah mereka sumer menanti sehingga cuti sekolah..
ahaha,,special kan aku..



inilah pemandu kami pada hari itu..sebut je nak pegi mana..
gerenti dia hantarkan..haha :D
okay driver..let's go!

so,,pada hari kejadian..kami semua menaiki satu kereta menuju ke destinasi pertama kami iaitu...
BREAKFAST!



Nyam3x...mengapa ada 4 pinggan sahaja? bukankah sepatotnya kami ber 5??haa,,nak dijadikan citer,,kakak yg sulung tak dapat nak join acara pagi itu kerana terpaksa bertugas demi negara . Cuti beliau dah habes,,tapi kerana semangat yg membara2,,beliau akan amek separuh nafasku hari bekerja..
soo..acara2 pagi ni memang tiadalah muka beliau..kih3x...




okay,,ini bukan teknik super impose,,atau edit menggunakan instaphoto..
ini adalah betul2..bukan cubaan..macam ni lah kembar..cermin mata nak sama,,tudung nak sama...apa lagi...baju nak hampir sama...haha,,cute kan??
Sama tapi tak serupa..

yang ni pulak,,sama tak? haaa,,dah memang satu company kan...mestilah ada iras2 siti nurhaliza muka kami berdua...hehe

Lepas perot sudah penoh diisi..barulah otak boleh berfungsi dengan baik..maka,,sel2 otak pon mulalah berhubung utk memikirkan apekah aktiviti seterusnya sementara menanti kakak yg sulung bole kuar opis pukul 11.30...

Mula2 plan nak buat manicure..tapi ntah mcm mana bole bertukar fikiran pulak..
soalan2 cepumas seperti.. 
"professional kah org itu?" 
"apa akan jadi kalau dia tersalh potong kuku kami yg cute ini?" 
 "bersihkah alat pemotong kuku yg digunakan nnti?" 
"dijamin 100% halal kah kebersihannya?" 
hehe..futuristik betol kan pemikiran kami selepas sarapan..haha

memandangkan masa yg sgt suntuk kalau nak buat spa dan sebagainya,,maka kami memilih rawatan teknik aljabbar yg kedainya x jauh cuma di Taman Universiti..
actually..inilah kali pertama kami menjejakkan kaki ke tmpat terapi al jabbar. 


Masuk je pintu utama uolz akan nampak kaunter. Kakak yang duduk kat kaunter ni lah yang menyambut kami dan memberikan sedikit penerangan berkenaan dengan teknik terapi al jabbar. Menurut kakak ni, ada 7 kategori orang yang dilarang mengikuti teknik terapi ini..antaranya wanita mengandung, pesakit kanser yg telah disahkan oleh doktor, mereka yg pernah membuat pembedahan plastik,mereka yang pernah menjalani pembedahan minor atau major kurang dari 6 bulan. 
Kalau uolz nak tau,,terapi ini juga ada pelbagai peringkat mengikut masalah yg korang hadapi. So bolelah beritahu pada kakak tu uolz nak terapi bg mengatasi masalah apa contohnya masalah jantung ke/kitaran haid yg tidak teratur/susah nak tidur dan macam2 lagilah..Pelajar-pelajar yang nervous nak menghadapi peperiksaan pon boleh mengikuti terapi ini utk ketenangan minda dan jiwa.. 
Memandangkan pada hari itu,kami tidak ada apa2 masalah yg serius utk ditekankan atau senang citer kitaowg saje nak cari pasal..maka kakak tu bagi kami treatment untuk berehat atau lebih spesifik disebut meredakan stress..hehe

Sebelum sesi terapi ni,kami dibawa berjalan2 ke seluruh kawasan terapi..ada disediakan sauna juga..niat hati nak buat sauna..tapi takot nnti berpeluh2 pulak..



inilah kerusi yang digunakan utk sesi terapi aljabbar..selesa sekali..
semasa sesi dijalankan,kerusi ini boleh dibaringkan manakala bahagian kaki boleh dinaikkan mengikut keselesaan :)



muka2 yg xcited , x sabau nak start terapi..



posing jugakk..
semasa sesi terapi dijalankan,kita dinasihatkan utk menanggalkan jam,atau apa2 yang berkaitan dengan bateri seperti handphone.. 


sesi terapi pon bermula...di depan adalah kakak2 kembar ku..manakala aku dan adikku di belakang..siap ada tv..tapi sempat ke nak tengok,,sbb strt je terapi aku pon teros tertidur seketika dek kerana empuknye kerusi itu..e'eh,,ada bunyik org berdengkur lah! sapekah itu??hehe :p


Perempuan kat sebelah aku ni sangat friendly dan memberikan khidmat pelanggan yang terbaik sepanjang kami membuat terapi.. terima kasih yer adik :) akak bagi 10 bintang!


haaa,,dapat kad lagi..lepas 10 sesi boleh redeem satu sesi secara percuma :) 
Bagi yang nak tau harganya, jangan terperanjat,, satu sesi hanya rm5 ratus sahaja selama satu jam..harga patut kan? So,pada yg tinggal berdekatan dengan Taman Universiti,JB bolehlah try rawatan terapi aljabbar ini. Tempatnya sederet dengan bangunan space UTM. Kalau la tempatnya dekat dengan umah aku,,mesti hari2 balek keje aku singgah ;)





haaa,,nampak x muka kami yang berseri2 setelah terapi..hik3x.. kami dah bersedia nak pegi amek kkk yg sulung dan meneruskan misi outing kami..nak taw lagi citer seterusnya,,nntikan yer entry Mommies' Day Out! Part Two..
Tenkiu pada yg sudi membaca.
Jgn lupa tinggalkan jejak anda di blog ini..
till then, bye <3