Friday, December 21, 2012

Choc in a jar

Selepas mencuba Durian Crepe ,,maka tibalah masanya utk aku mencuba pemanis mulut yang lain pulak..
Pemanis mulut,,hoccayy..Masih lagi tempah dari kakak yang sama..kali ni aku nak cuba pulak Choc in a jar..
Nak tengok macam mana rupa dia??Scroll down....



Sangat comel sebab diisi dalam botol kaca. Dalamnya mcm ada cream,spongebob cake n chocolate..eh,,betul ke bahasa kek aku ni?sorrylah yer kalau salah..
x pandailah pasal kek2 ni..
expert part makan je,,haha

Sangat best jika dimakan di depan tv sambil2 update blog mcm yg aku tgh buat sekarang ni..hehe
Okay,,sedap tak sedap?? kene tanya pengkritik makanan cilik kat umah ni..meh kita tanya dua org pengkritik kat bawah ni..sedap tak??????


Mulut dah penoh,,mcm mana nak bagi komen?? haha..yg penting tengok muka dah taw...
oklah sumer,,tenkiu yer sudi membaca..nnti senang2 i jelajah blog uolz pulak..jgn lupa tinggalkan blog link anda..bye :)




Wednesday, December 19, 2012

The Chicken Rice Shop

Dah lama tak citer pasal makanan..
Last weekend, buat julung2 kali pertama aku n family mencuba makanan di The Chicken Rice Shop. 
Daripada nama je kita dah taw yg temanya mestilah nasi ayam..
Bagi ibu2,,mesti suka dengan menu ni..sebab mudah utk anak2 yg x suka pedas..

First tengok menu list,,x taw nak order ape..
Nak order single ke atau yg pakej..
so,,belek punya belek..serta setelah mendapatkan cadangan dr adek yg amek order tu,,kami setuju memilih pakej menu makan utk 4 org..


dalam pakej menu ni ada ayam,tauhu,sup bebola,kerabu mangga,tauge goreng, ikan asam pedas dan ala2 popia sayur. Air pulak mestilah air yg berkarbonat..kami pilih strawberry.

First impression masa tgk nasi dlm pinggan tu mcm sikit sangat..tapi bila da strt makan,,rasa bnyak pulak..
Kaisah makan banyak..memang taste budak2 kan,,nasi,,ayam +sup..dia suka sup bebola tu..banyak dia makan bebola tu..memang kenyang smpi sendawa :)


Sedap,,memang sedap..faveret aku ialah kerabu mangga..memang delicious! Rate harga utk pakej makan 4 orang ni dalam rm60 ke rm70..Kalau order asing2..sepinggan nasi ayam tu lebih kurang rm8.

Hm..tunggu ape lagi???Perot pon dah lapo..jom sentap santap ;)





Tuesday, December 18, 2012

Bertudung :)

Entry ni khas utk bercerita tentang tudung. Sekarang ni dah macam2 fesyen tudung keluar ..macam2 jenama..yang pasti niat utama bertudung ialah untuk menutup aurat..
Aku pulak,,x maulah ketinggalan lah kan nak mencuba fesyen2 tudung yang bersesuaian dengan muka aku yg agak2 bujur sireh  bulat dan nmpak kembang especially bila pakai cermin mata..haha

Bila sebut harga pulak..macam2 rate harga ada utk membeli tudung..terpulanglah kepada bajet cantek masing2..yerlah,,dah namanya perempuan kan..kalau dah minat/suka dgn sesuatu tu mesti berusaha keras utk mendapatkannya apa lagi kalau warna tudung yg dicari sgt match dengan koleksi baju yg sedia ada..kdg2,,x de baju yg sesuai pon,,,tetap nak beli jugak..ehehe..mcm nak mengata diri sendiri pulak :p

Tapi en suami2 di luar sana janganlah marah pulak yer kalau isteri2 anda berbelanja terrrrlebehh sket dari biase bila membeli tudung..kesiaaaan kat org perempuan..lebih2 lagi kalau yang bekerja tu..mesti hari2 nak rolling tudung yang berlainan kan? Lagi2 kalau kerja cikgu ek,,nak kasik nampak menarik dan ceria depan pelajar..barulah pelajar bersemangat pagi2 tgk cikgunya masuk kelas dgn kaler yg mcm pelangi..cikgunya pulak baru lah bersemangat nk memulakan pengajaran kerana konfiden yg tinggi dgn penampilan pada hari tu...hehe..sekali lagik mcm nak mengata diri sendiri :p

Tapi x semua perempuan begitu..bergantung pada minat masing2..ada yg minat tukar2 fesyen tudung..ada yang minat membeli pelbagai jenis kasut dan handbag..ada yg lebih kepada gadget dan ada pulak yg sukaa membeli barang kemas..itulah nikmatnya menjadi perempuan..bak kata org2,,biar pape asal bergaye...haha :D

antara jenis2 tudng yang aku pernah cuba pakai dan gayakan ialah...

bawal..ni mmg faveret aku..dulu..kini dan selamanyaaa..bawal ni x tenggelam dek zaman,,sbb mcm2 pattern bawal dah keluar..yg aku pakai tu bawal batu..konsep harganya..lagi bnyk batu,,lagi mahal lah harganya..berbling2 gitu...


yang ni pon bawal jugak..tapi printed sbb ada corak2 kan..kainnya sejukkk..cuma kene ber pin2 lah tengah,,kiri dan kanan..tapi sekarang da mcm2 jenis kerongsang dijual..so,,x de masalah..pilih je nak kerongsang yang besar,,kecik,,panjang atau pendek..cam aku pakai tu haaa panjang la kan..kalau dalam kelas smbil mengajar boleh sempat bertasbih tu lagi2 bila berdepan dengan budak yg degil..haa..kira terapi diri la tu...huhu


masih lagi citer pasal bawal..yg ni bawal 2 ton..yg 3-4 ton pon ade..maksud 2 ton tu ada campuran 2 warna lah..kalau 3 ton lagi meriah..sbb bnyk kaler :) 
harganya boleh didapati serendah 10 ringgit..cam biase lah,,konsepnye lagi banyak ton,,lagi mahal lah..


ada hari tetiba rasa nak berselendang pulak..dalam kene pakai tudung inner,,pahtu lilitlah selendang sesuka hati kamu..hehe


yang ni masa pegi jemputan..hm..melilit2 lah diri..kalau ada baby ke memang x sesuai lah..lagik2 kalau anak kecik sbb diaorg suka tarik2 kan..haha


okay,,sekarang kita masuk tudung ekspress..ini lagi mcm2 jenama ada..ni satu layer jek..tudung Ariani..simple..kadang2 aku x pakai skarf kat bhgn dalam pon..main sarong je..tapi aku suka sgt sbb awningnya material thai silk yg membuatkan muka aku x lah nmpk begitu bulat sgt :)




yang ni pon tudung ekspres Ariani yang aku gandingkan ngan selendang siti..selendang ni tak payah nak lilit2..tinggal letak je..tapi kene pin sket sbb kadang2 allignment ada lari sket..


tudung yang ni tudng ekspress 2 layer..yang ni brand cap ayam..walaupon cap ayam,,tapi aku suka sbb kain chiffon yg lembut..cuma x best bila kita pin kerongsang,,benangnya akan tertarik menyebabkan tdungnya akan ada garisan benang yg tertarik..dah gosok pon x hilang :(



yang ni pulak tudng ekspress 3 layer Fareeda..Nyata Jelitaaa.. 
nak lah jugak merasakannya..yg ni aku baru nak bejinak2..
awning atasnya macam terlebih bulat jika nak dibandingkan dengan Ariani..
rasa cam muka ku nampak kembang sket sbb gelembung di kiri kanan apabila memakai cermin mata..


hehe..ni fareeda jugak..namanya paper bag..pelik2 namanya..
ade yg paddle pop,,sweet love..mcm2 lagilah..ni baru dapat semalam..
balik2 keje je tros try..
kene adjust2 sket awningnya supaya muka ku tak begitu bulat..haha




antara koleksi2 pelbagai jenis tudng..nak carik tempat penyangkut tudng yg mcm jual kat kedai tu,,yg bole pusing2..senang sket bila nak amek tudung..tapi tak tahu nak carik kat mana..

So..terpulang lah pada si pemakai nak memilih tudung yg mcm mana..yg penting selesa sbb setiap orang,taste nye lain2..

My personal opinion..aku lebih selesa sebenarnya dgn bawal walaupon leceh nak ber pin n kerongsang..
Anak aku pon dah pandai komplen sbb dia kata aku asek pakai tudng bawal yg sana bila pegi kedai,restoren dan kenduri ..hahahaha..ni lah kalau ada anak perempuan..kecik2 da jadi pengkritik.. okaylah,,sampai jumpa lagik...tenkiu sudi membaca :)












En Suami's Birthday!!!

Dah hampir sebulan yang lalu en suami menyambut hari jadinya yg ke 34 tahun..
Mcm tak percaya je..
masa first berkenalan dengan dia masa tu umo dia baru 25 tahun..haha

Bufday en suami tahun ni jatuh pada hari Rabu 21.11.2012..
Takde lah parti grand pon..it's a part of life..lagipon hari tu hari org bekerja..
so life goes on as usual..
Bila sebut bufday,,apekah perkataan lain yg dapat kita kaitkan? mestilah,,kek,,bunga,,lilin,,belon,,hehe..dan yg paling ditunggu ialah...
HADIAH!!!

Haha,,giler x suka kalau org kasik hadiah..aku yg dah mencecah  tua bangka 30an ni pon suka kalau org kasik hadiah..
Tapi hadiah en suami ni  taklah suprise sbb memang dia dah mintak tahu yg dia bakal mendapat sebijik iPhone 5 untuk menggantikan iPhone lamanya yg.....memang lamaaaa lah..haha

Memula nak belikan secara suprrisssseeee ala2 gaya deko bersama eric..tapi ketika itu dan ketika ini jua iPhone 5 masih belum dilancarkan sepenuhnya di Malaysia..paling dekat ialah dengan membelinya dari Singapore.. aku pon tak lah berapa faham mengapa Malaysia lambaaaaaaat sgt nak launch iPhone 5 berbanding negara2 lain di rantau asia..namun aku pon x berminat nak memikirkan isu dalaman mahupun isu luaran berkaitan dgn hal tersebut..

So..tanpa melengahkn masa..kami terus ke kedai tayar handphone utk mencari gadget yg bernama iPhone 5 itu..
tanpa pelan bayaran bulanan,,,tanpa launching,,,hanya berkonsepkan iPhone 5 semata2,,
 maka inilah hasilnyaaa....


alahai..seyesnya muka bufday boy...cer senyum sket..


haaaa..barulah nampak hepi dan terujaaa...hehe


okay,,mari kita keluarkan hadiahnya..
sim card en suami terpaksa dipotong dadu saiz yg agak kecil. Itu bermakna,,takde canlah aku nak melaram iPhone 5 en suami memandangkan saiz sim card memainkan peranan penting..
memang kita pon dah sedia maklum yg iPhone stand alone..atau perkataan yg senang ialah KEDEKUT..hehe 


Yang pastinya..en suami gembira dengan hadiah hari jadinya..spesel sket klu nk dibandingkan dari tahun2 yg sebelumnya..aku pon tidakla berapa faham konsep kelainan iPhone5 dgn iPhone yg sebelumnya..yg pasti..en suami gembira,,bahagia..itu sudah cukup..
itu juga satu cara utk menunjukkan betapa berterima + kasih nya aku kepada dia dan aku sangat2 menghargai apa yg telah dia berikan kepada aku dan anak3..

tenkiu papa..we love u sooo much..may this bufday brings a bundle of joy n happiness in your life :) amin




Sunday, December 16, 2012

Saloon for kids!

Happy weekend utk semua bloggers yg sudi membaca..hehe *adeke?* 
Terima kasih bebanyak kerana meluangkan masa membaca entri aku yg kejap2 on,,kejap2 off..
maklumlaa..mommy blogger mestilah sibuk dengan hal2 rumahtangga,,
citer memang bnyak nak share..nak meluahkannya utk menjadilkan entry tu yg prob sket..
ditambah lagi berukband kat umah ni sgtlahhh cerewet..
klu kat tingkat bawah,,langsung line nya x bole diharap..tersengguk sengguk..
nak laju kene naik tingkat atas..bila dah naik tingkat atas,,haruslah atas katil kan..
mata ni pulak bila dah mencecah batal,,mulalahhh..nak tertido je...haha

Minggu lepas minggu yg sgt mentensenkan sbb aku kene siapkan menanda sebnyak lebih kurang 300 scripts exam..
mana  nak menjaga hal2 rumah,,nak menghadap kertas,,nak melayan anak3..
kesian la terabai sekejap anak3 ..
masing2 dah faham..
kalau mamanya dah menghadap kertas pagi2..mereka semua kene self service..
layan diri haaaaa....
akibatnya...
si Pearl n Emerald pon demam..aku pon tak tau benonye 
adakah mereka demam kerana kurang kasih sayang dek krn aku buzy memanjang
 atau 
mmg dah sampai masa nak demam..
dah lama sangat diaowg x demam..huhu

pandai pulak diaowg pilih masa nak demam..
sbb lepas je aku habis menanda dan pulangkan semula scripts mengikut dateline yg ditetapkan,,
diaowg pon demam.
mesyuarat pemulangan scripts tu memang lama giler..
kol 7 pagi aku kuar rumah,,kol 6.30 petang baru sampai umah..
baalik2 je tengok muka Pearl n Emerald dah sedeyyy sangat...x sihat katanya..kesian lah haii..rasa bersalah pulak..

So,,aku pon ajak mereka ke saloon utk merehat2kan diri.. 


ehehe..masih lagi berpakaian baju kerja ..x sempat nak mandi n salin baju :)

Nak tengok hasilnya????
hamboi kaisah..muka dia yg paling ceria..maklumlah..dia je yg x demam..
tengoklah muka kakak2 nya..walaupon senyum,,tapi tetap hambar senyumannya..
dari mata pon da nampak x sihat..

Tapi alhamdulillah..hari ni dah sihat sikit kedua2 nya..
Bila anak3 sihat dan bole tersenyum seperti biasa,,barulah lega skit rasa hati ni..
Kejap lagi kami nak pegi kenduri kahwin kat pontian..
Sepupu en suami naik pelamin..
Pastu petang ada acara makan2 kat hotel pulak..
Mengapa pulak kat hotel??? 
Tak cukup ke makanan kat kenduri kahwin smpai nak kene sambung makan kat hotel??
haaaa...nanti aku share dgn uolz ea..
sekarang nak siap2 kan diri dan anak3..
Selamat berseronok di hari minggu..
Bye,,wassalam~~


Saturday, December 15, 2012

Vampire Forever!

Kenapa vampire?? sebab aku nak cerita filem vampire kegemaranku yg dah sampai ke sequel terakhir..twilight :The breaking dawn part 2-forever
Kalau uolz perasan sebelum ni aku ada masukkan entry tentang kefanatikkan vampire yg sama sebelum ni. Tak ingat takpe,,boleh klik My Mr Vampire okay..
Memandangkan ini adalah sequel terakhir bagi cerita twilight ini..maka haruslah aku menontonnya di panggung kan. Sebelum ni cuma layan DVD cetak rompak dan di Astro sahaja. 
So..lewat seminggu setelah tayangan bermula di Malaysia..aku bertemankan en suami telah berdating utk menonton filem ni..dekat je..tak jauh pon..hehe


posing sebelom beli tiket :)

hari dating sedunia..haha

Yang bestnyer time kitaowg nak beli tiket,,mcm tak percaya..kosong..kosong..kosong..mcm lagu najwa latiff pulak..apa yg kosong?? meh tengok!

adalaa tiga empat org kat belakang tu..tapi diaowg tgk citer tamil yg hebat tu..THUPAKKI..
Hebat x hebat lah sbb sampai masuk dlm carta box office kat  tv show propaganza ..hehe

kerlaaasssssss kan! mcm aku bayo utk book satu panggung!bahahahahaha~~~~

Dah tengok,,mestilah aku nak buat review kan..yg pastinya..citernya best gilak! wpon en suami aku ter miss breaking dawn part 1,,tapi dia ttp terpaku menonton sehingga ke akhir rancangan..begitulah hebatnya garapan citer ni..korang tak macam lost and found..still boleh mengikutinya..

okay2..citernya bersambung dari ending part one bila bella mati dlm usaha melahirkan anak vampire nyer itu..tiba2 sebelum the end mata bella terbukak tp mata dia warna merah..yg mana dlm citer ni warna mata vampire mmg x sama dengan warna manusia normal..soo,,adekah dia menjadi vampire??
kemudian bersambung di breaking dawn part 2 di mana bella rupa2nya telah menjadi vampire yg kuat dan mempunya kelebihan shield protection..dia mampu melindung diri nya daripada kuasa2 vampire lain,,malah dia jugak mampu menyalurkan kuasa protection nya kepada siapa2 yg dia suka..
yg lebih seronok bila baby bella tak mcm baby yang lain sebab dia separuh manusia separuh vampire..kadar pembesarannya lebih cepat dari manusia..contohnya..hari ni baby tu lahir,,esok da 6 bulan..pahtu minggu depan dah 3 tahun..haa..mcm tu la..comel anak dia..namanye Renesmee
bila masuk pulak si werewolf jacob yg declare nak jd penjaga kepada anak bella,,lagilah xtreme citer ni jadiknya..yerlaa,,si jacob ni dulu syokk kat bella tp bella pilih si edward vampire pulak..kata org,,tak dpat mak,,anak pon bolelahh..kui3x..

Tercetuslah klimaks bila pihak Volturi dpat tahu yg bella ada anak..volturi ni mcm persatuan vampire sedunia lah..soo..mereka nak bunuh anak bella,renesmee kerana ditakuti mengancam keharmonian vampire2 sedunia..haaa...maka merantau la bella n family mencari sekutunya utk menentang volturi demi mempertahankan renesmee. Sekutunya termasuklah jacob dan geng2 werewolf nya...
pertempuran hebat di akhir citer mmg terbaiklah shot nya dibuat.mcm real ko!
hehe..memang aku tak boleh nak predict scene apa next,,apa yg akan terjadi..clueless..semua jangkaan aku x menjadi..memang bagusslah penulis novel citer ni berfikir,ditambah dgn garapan pengarah nyer..

okaylah..banyak dah aku citer ni..sorryla ek klu uolz boring dgn citer vampire aku ni..hehe..tapi klu uolz nak tgk online pon dah bole download. 
soundtrack citer ni lagu dari kumpulan greenday. en suami tak habes2 memuji lagunya best! 
oraitt smpi jmpa lagi..bye :)