Friday, June 5, 2015

Taman Mini Malaysia

    Ini adalah lawatan kali ke-2 ke Taman Mini Malaysia. The first visit when i was in primary school with my family. Ingat lagi mak beli congkak masa tu. Now i come back with my kids and husband. If i go anywhere, i mean holidays with my kids, instead of enjoying tak tentu hala, i prefer to include educational info so that they gain something through the visit.. Sangat ayat cikgu kan.. Hoho.. Well, every day is a learning process as knowledge can be gained in many ways, not just from books. 

   Tiket beli yg family package sekali dgn pakej naik carriage horse. Menarik sgt. Tapi family package utk 2 dewasa dan 2 kanak2 so tiket Qaisara kene tambah 10 hengget. 

                               
  
                 

    Peta Taman Mini. Ada bnyk replika rumah2 setiap negeri di Malaysia. International house pon ada mcm Indonesia tapi en suami kata lokasinya dah jauh terkebelakang dan sunyi bnyk pokok2 so won't take any risk. Kang datang ber5 balik ber6,7,8 naik kete sape nak jawab oiii.. Huhu (kumat kamit baca ayat kursi)

  

    Memula naik kete kuda dulu.. Free utk 2 org, org ke-3 kene tambah 5 hengget. Dapat naik 2 pusingan. Okaylah kan, berangan ala princess, dok lambai2 kat rakyat jelata kami laki bini. En suami dgn i tukang amek pic n video je :D


    Rumah pertama rumah perlis.. Meh tgk design dia.. Nak tunggu jejak kaki ke Perlis mmg tak tau bila lah kan..


    En suami bahagia naa jumpa kipas.. Mmg epik betul lah.. Semua brg lama..Anak2 pon hepi.. Selalu klu pegi IKEA depa dok berangan main pondok2. Kat sini pon jadik depa berangan dengan brg2 lama.. Nostalgia sungguh naa.. Yg aku dok tetiba ckp kedah pasai apa??

                                                                 Gitulah lagu org dulu masak.. 

                                   


                                   
                                                       Alololo,, comeii kaisah pakai terompah!


                                    
   
                              Ni rumah Perak klu x silap. Tak sangka En suami pandai main gasing!




    Banyak aktiviti rupanya.. Ada petting animal.. Benonye kambing ni keluar dr pagar dia bila nampak kami.. Jinak sgt. Tp pakcik yg jaga tu rilek je. Maknanya mmg jinak sgt kambing2 kat sini. Sumpah x busuk. Rupanya pakcik tu kata, yg busuk tu kambing jantan (hok jantan memey busuk #eh) Ni kambing betina. Pakcik tu asingkan jantan kat kandang lain..hmm.. 

  
                                      

    Jinak sgtlah.. Pestayem feeding kambing.. Memula rasa geli mulut dia kat tapak tgn.. Tapi redha je lah..

                                      

Anak2 semua pakat larik.. Cehh.. 


    Ni rumah apa tak ingat. Siap ada alat muzik. Klu kat rumah Terengganu, boleh warnakan batik. Ada bayaran yg dikenakan tapi x mahal sbb kita bole bawak blk hasil batik yg kita buat. Ada jugak makcik2 yg goreng kerepek dn buat kuih dlm rumah2 ni. Cheq tak ingatlah, bnyk sgt. Pahtu cheq gatai pakai kasut wedges, so penat nak tanggal pahtu pakai blk. Anak2 yg beriyer x miss setiap umah. Dari umah perlis sampailah ke umah sabah (mcm lirik lagu) depa dok explore..

    Tapi ada satu umah ni cheq kene naik. Gilaa x naik,, kene sumpah klu cheq tak naik.. Hahahaaa,, umah apa?? Umah Johor lah! 


    Mcm umah nyayi (umah atuk nenek en husband) kat Pontian..Dok sat naaa..muka bekilat! Cair make up lepas berpeluh bagi makan kambing!


    Umah Sabah.. Beza tangga dia dgn umah2 kat semenanjung.

                                       

                                                         Rumah panjang Sarawak. Terbaeeekkk! 

                                         

    Sempat pulak dua beranak ni pusing2 dlm tmn mini. Sekali naik 25 hengget..


    Nak naik kuda pon bole..tp td da naik carriage kan, so pegang kuda je lah kay.
Pasni nak pi mana pulak? Jumpa lain entry kay.. Mekasih dok penat baca sambil tunggu pic loading ;)
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


No comments:

Post a Comment