Friday, August 26, 2011

SELAMAT HARI RAYA~~

Dam dam dum,,bunyi mercunn~~

Sempena Syawal yg bakal tiba ni,,kami sekeluarga menyusun 10 jari,,mohon ampun maaf salah dan silap sekiranya ada terkasar bahasa yang memang sengaja tidak disengajakan :)

Semoga kita semua memperoleh kegembiraan di Hari Raya...

SELAMAT HARI RAYA...dari kami sekeluarga~~~
FAIZAL RIZA
ISNI MIMIYANA
ISNI NURFATIN INSYIRAH
ISNI ILLY RAIHANA
ISNI KAISAH QAISARA

Wednesday, August 24, 2011

kurang seminggu sblom raya

Hari Raya...syokk ek bila sebot hari raya..korang syok tak?? Dah siap persiapan baju raya?camne ngan langsir baru,kereta baru,gelang baru,rambut baru,beg baru,bla,,bla...eheks!

Sejak dah meningkat remaja 30 an ni,,aku da kureng sket feeling beraya..teringat masa bujang2 dulu...mmg xcited sey raya..g raya umah kengkawan,,kengkawan dtg umah..g beraya ngan tuuuutttt~~~ :)

ACtually as a mother,,nikmat beraya ialah bila tengok anak2 seronok..tahun ni persiapan lebeh kepada anak3 dan rumah..maklom,,rumah baru...bnyk yg perlu di'ADA'kan..so budget utk diri sendiri mmg kureng..bersederhana saje..

so,,utk uolz,,bergaya ikot kemampuan,,takot lepas raya tepok dahi pulak,,hehe~~

Tuesday, August 9, 2011

CAKET MATA

korang pernah kena saket mata tak?? yg mata warna MERAH tuuu..

Last week my lil Qaisara tetiba mata nye be'taik' bangon tido..dah gak dah..tu antara simptom2 saket mata...opppss,,kalau ikot bonda aku,,dia tak kasik cakap perkataan SAKIT MATA..dia suh sebut SAKET bon***..haha~bunyik nya mcm lucah sket laaa...ntahla..petua org tua2..

Naseb la..kerja aku ni boleh dikira 1/2 hari..tambahan lagik bulan pose..kelas abes kol 12.45..cikgu2 dpt balek kol 1.30~~awal 30 minit dr biase..soo,,dptla aku bwk qaisara ke klinik tanpa memberi kesan kpd cuti,mahupon time slip...


*aku patient yg pertama utk tghari tu..doc pon tak sampai lagi~*

* da nampak sepet sebelah*

so...kena rm29.00..x leh claim yek..tu baru sorang anak yg saket..lom lagik 2 org...lom masok mama nye..al maklomm,,kononnyaa gaji kami besoooo sgttt :(

wpon caket mata,,sunday ttp jugak outing..cuci mata kata mr hubby..tak lama ponn,,kuar kol 4 petang,,kol 6 da sampai umah..sempatla aku masak n buka di rumah..yg kelako tu si Qaisara ntah hangen ape nak pakai tudung..munkin sbb dia tgk pearl pakai tudung,,dia pon nak ikot jugak~~

*siap tetido lagik dlm kete,,tapi mantain x nak sandar,,takot tudung renyokk*
*doktor kata jgn ciom,,mudah berjangkit...hmm..ada papa kesahhh :)*


Monday, August 8, 2011

Pra sopin ~part #2

Kalau yg part#1 di KOTA TINGGI,,part #2 kat JB..dari KIPMART,,KOTARAYA,,ANGSANA,,ARIANI,,JAKEL..dlm satu hari...haaaaa....sempot~~kali ni punyer sopin da time pose..spt biase juga,,aku ditemani oleh mak mertua yg baik hati n adik ipar aku yg.............baik hati jugak..haha! mane tak baik,,hari tu dia mmg tolong drive ke mana saje yg aku nak pegi sbb en.hubby ku keje...mmg penat gilerrr..tgk la anak3 aku..smpi melepak sumer dlm troli..cam diaowg pulak yg pose..cehhh~
kali ni betul2 sopin utk anak dara 3 org tuh...settleee~~senang hati! tinggal nak carik kasut raya jek..kasut raya aku beli hujung2 pose..sbb cam tahun lepas,,beli awal,,dia lenjan tak hengat..dekat nak raya dia mintak kasut yg lain pulak..huhu~~

sebab kesian da melepekk,,adik ipar aku yg baik hati telah memblanjakan mrk KFC..adehh,,terliur la jugak nengok nyeee~~

*ni la tuan tanah yg tolong belanja...asihhh,,muka cam tensen jek ,,mmg konfem muka pose..haha!*
Antara aksi2 bersopin~~

*hehe,,test tudong,..tak beli ponnnnnn*
ni je antara pic2 yg dpt dirakamkan..selebihnya x sempat nak snap..al-maklom..rambang mataaa...pantang nmpak yg cantikk,,sumer aku nak pegangg..hehe...babaiii~~~

Pra- sopin~ part 1

Entry je da nama sopin..so mmg nak citer pasal sopin la..sopin apa??mesti la sopin rayaaaa~~ part 1 lagi taw,,ko hader???hehe... tenyum tikit :)
Rasanya dlm bebanyak tahun ,,tahun ni yg agak over sket..ye laaa,, awal sungguh aku bersopin raya~~ siap ada pra sopin lagik*ingat sekolah je ke yg ada pra*..lom climax nyer lagik..hukhuk :)

Honestly,,nampak cam awal,,cam well prepared sesangat la,,konon.. tapi the truth is..tahun ni la aku cam hentam semcm..klu ikot tahun2 lepas..2 bulan awal dah beli kain..time2 mcm nih kain sedang dlm tempahan jahitan..tp tahun ni BERTUKARRR!! ntah nape,,tahun ni aku x brapa nak cerewat pulaks.. aku beli sumer yg da siap..,murah2 lagik..selebihnya aku lebihkan pada anak3..bagila diaowg syiok beraya...lagi cepat settle,,lagi maleh aku nak pikir..pahni nak fokus pd kuih raya,,n kek *klu jadi r*..itu aim yg sebeno..anak3 dah beso..dah pandai makan mcm2..so mmg aku target nak wat kuih raya *yg glam n sedap* serta nak try2 wat kek..kek biase2 je..sepatah kata bonda ku "KEK PEKAK" maksudnya kek utk org2 yg beginner cam aku..hehe~~bonda o bonda~~~

yg lgi syiok tu,,ni la 1st time aku bersopin tak hengat laki bini kat KOTA TINGGI...selalunya beli kat JB je..org KOTA pon dtg sopin kat JB,,so ape kata kita lak turun KOTA,,hik3x...bila da sebot KOTA TINGGI..smstinya aku ditemani oleh mertua aku yg sporting..

Ktowg sopin sehari sebelom pose..masyaallahhh,,mmg sumer kedai penoh especially tmpat makan..sumer org makan tak hengat cam TIADA LAGI HARI ESOKK...licinnn sumer tray.. jom,,roll vt~~


 
*satu kereta..yg lain sumer naik kete atok..pandai si pearl,,dia conquer sowang kt belakg..*


*sebelum sopin,,isi poket dulu*
Lepas poket dah penoh,,kt penohkan peyot lak..kat mana??mestilah NASI AYAM BASEERRR..restoran glam kat KOTA TINGGI..


*MAKANNNNNN*
Lepass makan,,sopinnnnn!! plan nak cari baju anak3 dulu,,tapi mak n bapak anak yg kaut dulu..hehe

*en hubby berfitiin*

Tema kami 1st raya ialah KELABU..pilihan en hubby..sjk dia tgk penyanyi amy search pakai baju melayu kelabu,,tros dia aim kelabu..fewwwwiiitttt~~~

#JUMPA DI PART 2#




Thursday, August 4, 2011

CHINESE FOOD~~

Entry ni nak citer pasal  WTF YTF..atau nama panjangnye YONG TAU FU.. teringat masa aku wat oral last week,,aku tnya pelajar :: "Give me one example of Chinese food in Malaysia"  Maka..YONG TAU FU lah yg telah kuar dr mulutnyee...wat a coincidence ;)

Resipi ni aku korek dari kakak aku si LESTARI CHENTA...dia pass resepi pakai YM jek..hebat betul kan manusia zaman kini..komunikasi di hujung jari..antara malas atau tak je benonye..hehe..sooo,,of course la aku yg rajin nih nak cecuber try...hehe...PERCUBAAN YG PERTAMAAAAAA~~~



Actually senang giler buat YTF nih! sebab sumer cuma rebus saja! mudah,,senang,,yg penting menyihatkan sbb tak guna minyak. Nak tgk hasilnya????jommmm!


hehe,,sampai kemik2 periuk nak wat YTF :p  sajek jek aku close up pic periuk,,nak tunjukla hot2 diambil secara langsung~~~ beauuuuuutifulllll,,bak kata chef wan ;)