Thursday, January 27, 2011

i sangat MALU wokay!

i mcm suka dgn hari khamis sbb jadual i yg agk ringan dan membolehkan bernafas tanpa kelam kabut. tadi i jalan2 nak pegi kelas,,sekali tumit i termasuk dalam lubang!!OMG!!!!rasa malu wokay!!!


seb baek masa tuh budak2 tgh ramai berlegar2,,so tak obvious sgt la kan,,and i agk pandai cover posture i ala2 nothin happen. in fact,,,erghhh,,M.A.L.U. GILER wokay!!tgk belakang ade plak teman seperjuangan sdg otw nak masok kelas gak! hishhhh,,,,u gotta b kiddin' ha??????musti dia p0n terkekek2 ketawa agknyer....huh,,,,level tu mmg berlubang2. aku p0n x paham mcm mane boleh jadik gitu! sgt merbahaya especially utk org2 yg mcm i jalan tak tgk bawah! he he~~~~

rasenye ni yg second time aku jalan ala2 nak terjatuh kat tempat kerja! soo..malu kay!yg mase first tuh aku x perasan ada steep kat tepi disebabkan syok pandang ke atas rushing nk g meeting kat tingkat atas. tapi masa tuh,,takde saper p0n kat belakang aku except one collegue yg mmg sgt naive dan baek(tapi x tahula kalau dalam hati dia melekek2 gelakkan aku!)

korang pon mesti sedang gelak membayangkan gaya aku mcm nak jatuh kan????haissshhh!!!! :p

Thursday, January 20, 2011

Perubahan 2011

Da nak masok 3 minggu kita menempuh 2011. macammane??korang suka tak??sama tak mcm 2010??bg sesetegh profession,,mungkin x bnyk perubhn dr segi w/load kan??tapi bg aku tahun ni sgt mencabar!  arggghhhh,,tensen gak bile memikirkn perubhan2 yg berlaku yg menybbkan kena bnyk wat homework n research sblom dtg bekerja....

*AM I ABLE TO ADAPT THE CHANGES????*


owh....i really miss 2010....

Friday, January 14, 2011

TESL ooo TESLIAN~~~~~

TESL a.k.a. Teaching English as a second language...citer nih da bnyak kali aku dengar dan experience it secara live! he he...Tersebutla kisah....

Si A,B,C dan D (bukan nama sebeno) sedang rancang berbual di xxxx(tempat terpaksa dirahsiakan ats sbb2 keselamatan)...sedang rancang berbual,,mengimbau zaman2 bergelar siswazah...si A telah terlampau seronok berciter x hengat dunia....(si B layankan je la..sbb si C dan D tgh citer topik hanget yg lain...)

dlm2 bercerita tu....

A       : .....budak TESL....aku memang x suka dolu masa kat U...diaowg ni selalu   
          dressing2,,,cakap english je...ye la konon2 nyer macm orang putih.....enjoy je   
          diaowg nih,x study!

si B mengiyakan je la sambil memuji siswazah2 course yg laen yg bersunggoh2 dan berhempas pulas study demi mendapat anugerah DEKAN.....

tetiba si C menyampok;

C       : budak TESL ni bahasa je diaowg pandai,,kalau soal pasal laen cthnye sains diaog
           memang tak bolej jawab! harapkan bahasa jek!

B (dalam hati)       : (euwwww!!!)


akhirnya setelah seronok berciter segala....

A    : e'eh,,engko dolu kat U amek course ape???

B   : saya,,,,,TESL.......

A  : ??????

 so..moralnye,,,cakap siang pandang2...~~~~~! 

Wednesday, January 12, 2011

Meeting fever~~~~

wowwww!!! bukan demam bola je,,meeting p0n demam gaks!! ergghhh,,biler memikirkan jadual i yg ketat dan padat! he he,,,da macam CEO lakz~~~


besok ader 2 meeting,,,satu pukul 1.15,,satu lagi k0l 1.30...ha????camner tuh?????glam tak i???? friday lak meeting kol 1.30....huh!!!kerja x siap2 gak,,,meeting tu utk aper???utk bagi kerja lahhhhhhhh!!!!beginila profesion yg org kata "beruntung sgt sbb banyak cuti,,,,,,"
serious talk,,,hari2 aku balek kol 3.30..(saing dgn pearl balek sekolah agama) tapi kerja x siap2 gak!!! buku2 latihan dah membuak membanjiri meja ku...(huuuu,,,skrg aku da duduk kat tempat baru,,aku dok kat bilik komputer,,almakl0m,,,PENYELARAS ICT la katakan...he he he...) time tu la nak siapkan lesson plan t0k esok,,settlekan yuran2 pelajar...(punyela banyak resit2 yg perlu diisi),,tanda buku...pengurusan kelas..(update register,,,keceriaan kelas,,,,bla bla 10x...) tadi plak,,tak sempat nak wat pape,,air cond lak bocor!!!! dah kena panggil kakak cleaner,,suh dia mop,,lap,,,kena isi borang aduan kerosakan,,(sekali dgn aduan 2 lampu yg berkelip2 cam disko)..tgk2 da pukul 3.15!!!!erggghhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tapi...dalam x best tuh ade gak yg best...this year aku bnyk spend masa dgn anak2 compared to last year...dapat tgk homework dia,,suruh dia mengaji...sumernye siap sblom kol 6...w/pon bnyk keje..tapi aku enjoy sbb seronok biler dpt buat benda yg kite suka.Pada aku,,,tensen dan tertekan perlu ade sedikit dlm kehidupan supaya kite cepat dan cekap menguruskan kehidupan...peace~~~~

Tuesday, January 11, 2011

Cuti hari HOL

Salam.....selamat bercuti warga Johor....Johor je cuti yer....memang best!!!

actually,,i'm supposed working today(involve in renovation library) BUTTT my mr.SS is working today (private company,,wat they care abt HOL!) so,,nobody is going to look after my children including their TASKA. they refused to take extra charge (overtime) ..kind of weird ha??? usually they look forward on OT,,but gudd,,they show their respect on the HOL day~~~~so,,,today i spend my time with my kidz. watching,,eating,,singing,,playing,,,,

still feel guilty coz did not turn up today at school...sowi frenz~~~even though kind of ridiculous asking me to come work today but i know,,u dun have any choice....yesterday i've prepared myself some workload that i brought back purposely to do it today...brought exercise books (2 classes) for me to mark,,,and reference for teaching aids...wat happened???

seeee????the books are there and i haven't marked yet! he he,,,some are still in my car! gossshhh!!!guess wat????tomorrow i will put those books back in my car n bring it back to school....sometimes we are too ambitious n believe we can do it more,,but in reality,,we're just a human being,,,limited! he he~~~well,,after this i have to cook for dinner tonite and SS will come home less than an hour..need to rush...bye then...enjoy ur life!

Tuesday, January 4, 2011

SELAMAT DATANG 2011

SALAM 1 MALAYSIA...

Tik tok tik tok,,,x sangka 2010 meninggalkan kite....sekejap je masa berlalu...alhamdulillah,,,aku masih lagi di sini,,

Tahun ni agak bermakna sebab anak sulung aku PEARL memulakan alam persekolahan tahun satu...segala urusan berjalan dgn lancar. Tapi aku x sempat nak merakamkan detik2 persekolahan hari pertama dia dek kerana busy n agak kelam kabot menguruskan anak2 yg laen juger....takper,,esok2 aku amek gambo dia kay....=) cuak jugak biler tahun satu perlu ade ujian saringan utk menempatkan mereka ke kelas,,,(yela,,dolu2 mana ade peksa2 nih,,tahu2 je da dapat kelas...)aku redha je la....alhamdulillah,,Pearl berjaya menempatkan dirinya ke kelas pertama 1 EMAS 1...tapi perjalanan maseh jaoh lagi...ini baru satu permulaan....

Emerald pulak agak gumbira di pra sekolah...hari2 cikgu dia bawak kelas dia pusing2 satu sekolah...tgk jambatan,,kolam,,,,main lawan2,,,mungkin minggu orientasi agaknye...yg paling penting,,dia gembira di taska baru ...lepas sekolah,,cik din(driver van sekolah) akan hantar dia tros ke taska depan sekolah aku...dari apa yg dia (emerald) citer,,aku rasa dia lebih suka taska yg baru nih compared to taska yg lama.....

Kaisah puler semakin selesa dgn taska barunyer....pandai jugak dia menyesuaikan diri dlm tempoh yg cepat....

Aku....meneruskan perjuangan seperti biase....tahun ni aku ditukarkan ke sesi pagi...mengajar upper secondary form 4 & form 5...gerun jugak,,yela...sebelom ni mengadap budak2 form 1&form 2,,,jerit pekik dah jadi halwa terbaek utk telinga diaowg..tapi skrg,,,mcm x sesuai nak jerit2...badan budak2 form 4 n 5 ni lebih beso n tinggi dari aku. silap2 hb,,kena swing aku! he he! so,,,kena guna kaedah psiko sket la..w/pon jiwa aku mendidih dan bernanah melayan perangai diaowg! agak terharu jugak biler hari pertama aku masok,,ade yg dah tau name aku w/pon diaowg blom dapat jadual kelas lagi...rasa glamer p0n ade..he he..."mane awak taw name saya??" aku bertanya dgn serius nyer..."kitaowg mmg hafal nama cikgu2 cantik kat sekolah ni"....haiiyoyoyo!!!macam ni punyer student p0n ada kew???muahahahahaha,,,,nak terkent0t aku dgr jawapan spontan dan slumber yg kuar dr mulut budak nih! cantek kewww????jom muntah beramai2...buwwweeeeekkkkkkkk!!!!!!! haissshhhh!!!malu taw!!!  :p

Okay,,harus tido dolu,,anak2 da sebok panggil ajak baring sama2...chow!