Thursday, October 28, 2010

DiNinG TabLe...

Pagi tadi,,aku n SS(sang suami) ader projek BaEKK punyerrr~~~ahha! Tanpa dirancang kitaowg g survey carik meja makan utk rumah baru kami..hmm,...best best,,carik mmg best,,time tgk harga mmg TAK best! Currently,ktowg mmg nak kena saving sbb insyaallah nxt month (cuti sekolah) kami nak pindah ke rumah baru kami. So,,beli sikit2 la ape yg pat0t. Kesian jugak kat rumah baru tu,,since last April,,rumah tu kosong tiada penghuni..bukan aku x nak pindah,,tapi alang2 aku nak lepaskan Pearl n Emerald konvokesyen (cehh!)dolu kat Tabika dia..
 As usual,idea2 terjah ni musti dtg dari SS. Tetiba dia dpt hidayah utk ajk aku pergi beli meja makan.Spt biase,,sbg isteri yg mithali (ana muslim) aku turutkan jua w/pon hari ni aku bekerja..

*inilah rumah baru kami dari pandangan tingkat atas*
*isi per0t dulu supaya jiwa tenang ketika sesi pemilihan nnti. ini breakfast yer merangkap makan tengahari @ Restoran Mesra Pak Ali *
*yok,kita mulakan misi pencarian!*
*adakah ini pilihan kami???*
*ataup0n yg merah ini??*
Finally.......setelah 4 kedai kami buat lawatan x rasmi,,maka nyer....

*CANTIK TAK???? siap berlobang2 lagik,,he he,,ingatkan hantu je sundel bolong,,kerusi p0n ala2 sundel bolong daa.....*
Bayangkan kalau aku duduk,,musti Kaisah berdiri kat belakang sambil cucuk2 badan aku melalui lobang2 itu..he he..kerusi ni simple je,,sesuai la dgn konsep rumah kami yg simple dan santai~~~

Sebel0m balik,,aku sempat ngecek SS utk beli jam dinding ni,,aku berkenan sangat!!!!! Tapii,,,,
*oh jam,,jiwa ku meronta2 utk mndptkanmu,,tapi SS kata x cantikkk! Takpe,,i'll c u nxt month!abg kedai,,simpan kan utk saya yer~~~*
Walaup0n x dpt beli jam tuh,,tapi sekurang2nyer our mission accomplished! Besok kedai tu hantar meja makan kami. Okay,,daaaa~~~~~

Wednesday, October 27, 2010

SAYA SANGAT MARAH!!!GRR.....

Yaa! Memang i marah,,kepada 4 makhluk tuhan yg paling TAK seksi nih! i rasa mcm nak siat2 je muke dia!! he he..violence tak ayat i?? maklumla,,malam tadi tgk vampire,,so hari nih ciri-ciri ke'vampire'an tu mcm ade sket kat dlm jiwa i yg romantis lagi syahdu nih,,,ha ha! mari muntah beramai2...buweeeeekkkkk!!!!!huhu~~~~~

Lantak ko la labu.......yg pastinyer,,i masih ttp maintain mempamerkan senyuman i yg manja dan cute nih tulus mulus kpd mereka2 itu.huahahahahahahah~~~~~~~Okay,,mari kita saksikan pose istimewa i ni yg jelas menunjukkan tiada unsur2 kemarahan pada waktu dan ketika ini....

*nampak tak muka marah???*


 Credits to myself kerana berjaya menyembunyikan perasaan marah dan meluat tu...sometimes,,we have to pretend but don't misunderstood,,i bukan plastik yer...ape salahnyer kita beralah dan mengiyakan sahaja,,tak susah kan,kan,,kan??? Honestly perasaan i ni mcm nak nak cucuk je lubang hidung diaowg dgn kaktus yg ade kat meja i nih..hm nak tgk tak????

*nmpk x kaktus i tu yg ala2 menara berkembar petronas??sumbat kat lobang hidung baru taw!*
Okayla,,moral of the story,dlm kehidupan perlu bnyk berSABAR..mmg kiter akan selalu terdedah dgn org2 yg annoying,,tapi bagus utk menguji diri kita adakah daya ketahanan mental kita kuat atau tidak.Kalau asyik deal ngan orang yg kite suke jek susah jugak..life is not colourful~~~~ So,renung2 kan dan selamat beramal! ;-)

Tuesday, October 26, 2010

Hit the Tuesday!

Hu hu hu hu~~~~Tuesday comes again....okies dokies..x sabo nak tgk citer favrot i..malam yg pn0h dgn mistik!
Sebenornyer i seorang yg agak penakut  menonton citer2 seram..tapi cerita hantu yg ini i mmg layanzzzz~~~

*actor n actress Vampire Diaries*
Cerita vampire tapi x la seram p0n..he he..mengisahkan ttg vampire 2 beradik yg telah beratus2 tahun hidup dan cuba menyesuaikan diri mereka mengikut predaran zaman..so,,biasela..ade konflik cinta,,kolej,,kekeluargaan,,dan macam2 lagik...

Cerita lagik satu ialah citer Supernatural....
*actorz supernatural*
citer ni plak pasal kisah 2 beradik juga,,tapi yg ni diaowg bukan vampire,,tapi kerja diaowg ialah menangkap HANTU! Mereka menyambung pekerjaan bapa mereka sebelom ni yg jugak seorang penangkap hantu..Tapi citer ni kalau korang tengok,,jgn fanatik sangat sbb ade unsur2 yg boleh memesongkan akidah kita sebagai seorang Islam...cerita ni ada diselitkan pasal kepercayaan mereka ttg hari kiamat,,malaikat,,dsbnya..
 
So,,my advice..jom try layan citer2 hantu hari selasa..kay,,bye!

Saturday, October 23, 2010

WorKLoad n Pregant?????

Lately nih agak buzy sket,,makl0mla..nak hujung tahun,,bnyk benda nak kena settle..Next week tinggal seminggu sblom final exam. Aku mmg suka time exam.. tapi x berapa suka marking paper..he he..camneh tuh?? A few workload had already been settled down..syllabus p0n alhamdulillah,,dah cover sumer topik,,so kalo x leh jwb dlm peksa,,dun blame teacher,,i already fulfilled my responsibility,,the rest is up to them! 

       Utk my mentee a.k.a. mentel (practical teacher) p0n aku dah settle kan markah dia...hamek ko! what u did u get back! bak kata boss aku,, "there's no free meal nowadays,what u do,,u have to pay for it!" he he..aku bukannya spesis yg lokek markah p0n,,i'm very tolerate,,tapi sendiri mau ingatla kan...kalau aku simpan markah dia p0n bukannyer aku bley pajakkan kat pajak gadai,,aku x dpt pape p0n,,cuma  it depends on ur efforts..kalau u mmg bagos,,u deserve to get high marks..sorry..i tak makan bodek..ko gunala kipas cap berjenama tinggi p0n...talk to my hand! Actually aku agak pelik sket,,pada aku zmn praktikal lah kita gunakan sebaek mungkin utk menimba ilmu in real world..tapi laen sket la mentee aku nih..alwayz come out with thousand reasons...seolah2 mcm aku x pernah praktikal plak. come on man,,u r single,,no strings attached,,u supposed to give 120% efforts..huh..ape2 je la....mmg rasa membuak2 nak marah bile pikirkan org2 yg sembrono nih!

     Yg penting,,bahagian aku da lepas..Agak gembira kita semakin hampir ke penghujung tahun....member2 yg seangkatan dgn aku pregnant tahun lepas p0n dah pregnant balek hujung2 tahun nih...he he..hepi sangat2 utk diaowg...aku???sori la ea..aku tak rasa masanyer utk aku kembali memakai uniform pregnant..nantila...aku nak fokus pada family yg ade skrg nih..moreover,,pearl nak sekolah ah nxt year.sian dia,,So guyz,keep dreaming to c me wearing the big momma's uniform..haha! =)


Wednesday, October 20, 2010

SuPerMom!

Morning!!!

I baru siap masak taw....jap g nak sidai baju,,pastu nk gosok baju n tr0s g kije...Biase r..pagi ni punch card keje as housewife,,jap g punch out..n punch in sekola plak..schedule I sgt pen0h taw! Nak kata supermodel tidak,,superMom lah! he he...Penat??????of course I mmg penat..tapi bagos jugak r,,at least bley membakar lemak2 yg tak berguna dalam badan I ni n keep fit. ;-) A mother of 3 daughterz menybbkn I takleh nak duduk2 baring2 goyang kaki..dun underestimate me yer..i do all the chores at home okay,,no maid,,hubby??once a while dia akan tr0n padang...but can count with my cute fingers...he he..nak wat camne..en.SS bukanla jenis yg light bone utk kerja2 kat rumah ni,,moreover schedule dia yg ala2 menteri ni mnybbkan dia sgttttt sebuuuuuukkk! so of course masa dia kat rumah digunakan utk BEREHAT secara Total!!!

Hari ni i masak ikan kembong masak kicap + sayor camp0r berperencah udang + sambal belacan(tumbuk yer,,bukan blender). So,,sblom g kije I akan makan dolu kat umah...nyam nyam~~~Hm,,kepada supermom2 di luar sana,,ter0skan menjadi SUPERMOM~~anda mmg HEBAT N TERBAEK bye!

Friday, October 15, 2010

Aku & Rossi @Sepang

Last 10.10.2010 aku ke Sepang bersama SS..berdua saje...puteri3x terpaksa tinggal..kesian nak bawak diaowg. Bukan nye diaowg paham p0n sape Rossi tu..ada diaowg kesah??he he..Mula2 rasa malas juga,,malam2 nak travel (SS ni plak suke wat plan terjah) Demi menjadi isteri mithali(bukan dikesali yerrr) kuturutkan jua minat SS yg aku x berapa nak minaT nih!

Actually i'm not really 'into' this kind of activitiy(motor,,bike,,race,,rempit,,wateva).I don't even bother..For me,,why u have to burden urself watching this race,,but..as I said ,,it's my SS request..at least he insists me to come along rather than he brings any girl or juz leave me behind and mingle around with his friends...(ggrrrr....)
Honestly,,my perception towards this moto GP changed as i entered the circuit..i can feel the environment..the hectic of the crowd slowly filling me up... it's not so bad actually..now i realize why my SS always mention about the differ between watching it in TV and seeing it LIVE right in front of ur eyesss!!
*SS posing ..F1 circuit*


 
    So,,we went off to Sepang around 9 p.m..i've planned to leave my daughters wit mak long(my eldest sister) but then switch to mak CT(mother in law) coz she asked for it..she has planned to bring them to the zoo,so..sowi to mak long for cancel it last minute..Our first stop  was MaChap...we had our drink here,,as usual my favourite 'tea tarik' while SS is 'tea 0'
Next,our journey on until we reached ayer keroh because of my nature called..he he...we had our supper around 12 at Nilai,,then we went to Sepang and spent our night in our lovely mansion JJH ****
( he he,,that's why I refused to bring my princesses) The next morning (10.10.2010) after performed our Subuh prayer we had our breakfast and moved to the circuit,,soo early,,and the parking lot still empty..


While waiting for our cerin (sis in law),,we walked around n took some pic..definitely SS is the one who over reacted in front of the camera,,but i' m happy to b his personal unprofessional photographer..
*showing support to Rossi by wearing 46*

*me,,SS n Rossi*
SS planned to come again nxt year,,hopefully,,even though i feel reluctant coz of the tragedy PLUS..who knows,,there must b a reason for all things happened in our life..bye~~~~


Monday, October 11, 2010

Meneruskan perjalanan..

Alhamdulillah..pagi ni SS call aku pukul 5 pagi ajak gerak balek Jay Bee..Actually aku da kunci alarm kul 6.00 pagi..tp x sangke plak SS nak gerak awal...
Perjalanan kami agk perlahan..cuba mengingati lokasi kejadian. Tapi sbb gelap,kami x nampak pape p0n KLU lokasi tragedi..FBI dan FAFAW ade ckp jugak kes tragedi di stesen radio tadi..cpt sunggoh media dpt berita ni..so,aku bergegas cari paper kat Hentian Jejantas Ayer Keroh,,tapi kedai x bukak lagik....
*meja breakfast aku pagi ni..*


*nasik goreng+mee hoon*
Since my SS so sleepy,,aku breakfast sorang2 je kat hentian ni. Jap g nak kejut dia..seb baek ade blog..at least ade jugk sesuatu yg bley dilakukan~~~~~ ;-)

AKU MASIH DI SINI..

Aku masih di sini..ye..itu yg aku cuba gambarkan..sepatutnyer di waktu begini aku sdh pulang ke rumah,,menidurkan ank2,,tapi AKU MASIH DI SINI..

Skrg,,saat aku menaip blog ni,,aku berada di H/way Perhentian Seremban..Kisahnyer sgt pjg...bermula dgn ROSSI (jaguh moto GP),,aku n SS(sang suami) tlh menjejakkan kaki wat julung kalinyer di Litar Sepang..
Tapi tlh terjd satu tragedi yg x mungkin aku akn lupekn,,,kereta kmi telah stuck selama berjam2 lamenyer di h/way pulang ke JB gara2 xcident..Tp,,ni bkn sembarangan xcident,,aku yakin,,besok musti tragedi xcident ini mendpt coverage..

 Menurut sumber,,2 bas, 1 van dan 3 kereta telah terlibat dlm kemalangan(mujur kereta aku masih jauh ketika itu)...aku igt xcident biase,,sbb sblom ni p0n aku prnh lht kemalangan biase di h/way,,TAPI tidaklah seter0k spt hari ini! Mulenyer,,aku pikir x cident biase,,tapi setelah sumer kereta x dpt bergerak(hnya bergerak beberpa cm shj),,aku yakin sesuatu tlh berlaku...dugaanku tepat bile aku trdgr siren bomba dan ambulan dr arah belakang....pasti kemalangan itu baru shj berlaku,,sbb polis p0n baru dtg...tp aku masih x nmpk lokasi kejadian..menurut  bikers yg kawannyer merupakan pemandu di seblh keretaku,, lokasi kemalangan sgt jauh,,kemudian aku dimaklumkan h/way plus telah ditutup gara2 kemalangan itu...bayangkanlah...mcm mn berjela2 kereta tdk bergerak shgakan h/way ke selatan ditutup!

Dari 6.45 hggalah pukul 9 lebih(malam) aku dan SS tersadai di tgh h/way...akhirnyer kami terpksa u-turn semula(ke arah KL) krn langsung jalan tidak boleh dilalui.dan.menurut mereka,,pukul 4 pagi ni baru clear..huhu~~~

*keadaan surau yg bersih..tumpang tdo mlm nie*
so,,terpaksa lah aku beradu sebentar di surau perhentian ini shga subuh esok...alhamdulillah,,,sgl kemudahan di sini sgt lengkap...jadilah utk malam ini...aku pasti,,setiap yg terjadi pasti ader hikmahnyer...

Thursday, October 7, 2010

Dilema Pedas x pedas..

Permulaan hari yg amat tenang dan ceria...tapi tiba2 bos (bhgian grafik majalah) tepon..menybbkn mood aku terbantut seketika~~~huh,,ku pikirkan sudah selesai..tapiiii....tapiiii....ahhhh!! kita ketepikan dulu masalah tu...

Rite now aku da siap masak,,da siap kemas rumah dan still otw membasoh baju..tahap efficient agk slow memandangkan vacuum aku telah rosak! (so,,hari ni aku kenala back to manual mnggunakan penyapu) Laukku agak simple.Menunye AYAM GORENG KUNYIT + SUP SAYUR BEBOLA IKAN. Menu PEDAS tidak tersenarai dlm list aku pagi nih...Ini bermakna..aku perlu mengusahakan sesuatu sebel0m SS balek malam nanti...

SS ku ni jenis yg mulut dia nak kena cili hari2..haha maksud aku taste dia nak yg pedas2..(jgn salah paham aaa...) Acapkali (aku syek guna perkataan ni je ;-P) dia pesan x payah pedas p0n x pe..kononnye x nak menyusah kan aku la..ye r..anak2 biasa lauknye mmg x podas,,aku lak jenis tekak x de filter (belasah sajek),,
Pernah dulu sekali aku masak lauk x pedas, at the end,,dia g dapo n cari lada dlm fridge..kesian plak bl aku tgk dia cam tu..so,,start dari harituh bile aku nak masak aku akn pastikan lauk aku macam2 ada~~~~pedas ada,,x pedas p0n ade...ooo..ye,,jemput tgk menu ku hari ini,,manela taw..dpt inspirasi utk korang memasak hari ni..;-)
*AYAM GORENG KUNYIT*(mmg x podas,,kaisah bley makan)


*SUP SAYUR BEBOLA IKAN*(pon x podas)
So...my solution,aku ingat nak tumbuk sambal belacan tapi aku MALAS! ha ha,,at this hour nak tumbuk2 belacan x feel lah! Yesss!!idea sudah mari....ape kate otw aku balek keje nnti aku singgah restoran ,mintak bungkuskan sambal belacan...aku beli la RM1 ke...agk2 tauke kedai tu bagi tak?? 
" Tolong bungkuskan sambal belacan singgit"  x pe..lom cuba lom taw..he he...utk korang2 sumer,,selamat menjamu selera dan jgn lupa "Bismillah" sebelum makan dan "Alhamdulillah" sesudahnye...;-)

Wednesday, October 6, 2010

Kisah Pearl Emerald mengaji dan 3 Qul~~

Alhamdulillah...Malam tadi.pearl dan emerald da boleh menghafaz ayat 3 qul ..tapi biler aku pesan "kakak kena baca ayat2 ni,,nanti syaitan dan jin lari" tros dia takot nak baca..he he..pelik la budak dua owg nih!

Mmm..budak dua owg nih mmg aku ajar mengaji kt umah..Balik keje dlm 7.30 malam,,siap2 solat pastu diaowg akan mengaji..tapi mengaji dgn mak,,biasela...kdg2 aku penat sgt(maklumla..kerja petang..blk musti aku kelaparan)..so,bahagia la diaowg x ngaji..

     Acapkali Sang Suami (SS) suggests suh htr umh org yg ajar mengaji,,(yela,,dia tgk aku kelam kabut n penat blk keje) tapi aku rasa..it's a part of my job description as a wife..aku nih agk konservatif ..benda2 mcm nih aku particular sket (mungkin sbb dulu mak aku yg ajar aku mengaji) so aku agak reluctant nak serahkan t/jwb aku kpd org laen..he he..lgp0n,,rasa kepuasan bila kt dpt mengajar ank sendiri..semoga Pearl n Emerald dpt amalkan ilmu2 yg mama dah beri bila beso nanti..~~amin~~

Family

Nak citer pasal family kecil ku....

Sang Suami
*inila suami saye~~~
Mr. FAIZAL RIZA BIN RAHMAT...sblom ni aku selalu dgr nama owg faizal,,tp combination FAIZAL + RIZA tak pernah lagi....jejaka Kota Tinggi ni berjaya menambat hatiku..(hak hak..feeling la plak..;-p) Perkenalan yg sgt singkat,,mengikat kami ke jinjang pelamin,,hm..betolla kata owg tua2,,bl jodoh da sampai,,zaaasssss.... tak toleh kiri kanan...he he...appearance hubby aku nih bukanla typical malay...(bukan nak perasan) tp adela 'chinese look'...dolu2 klu ktowg outing kt mane2 musti ade chinese person yg tego hubby aku dgn mandarin language...he he...:-)

Sang Puteri (PeArL)


*puteri sulung*

ISNI NURFATIN INSYIRAH bt Faizal Riza..a.k.a PEARL..terjemahan arab bermaksud..si comel/cantik penuh kegirangan born on 9th July 2004...now she is 6 years old,,,Nama ni idea aku sikit(fatin) dan ucu (sister in law)pilih insyirah..character Pearl yg aku takleh blah ialah kuat berangan....he he(x taw la ikot perangai sape)..semakin besar,,mulut dia semakin becok,,,minda dia pnoh dgn pertanyaan,,smpi kdg2 aku suroh dia diam! he he,,x elok jugak tindakan aku tu,,sbb aku menyekat daya pemikiran dan imaginasi dia,...bak kata dlm iklan tu,,sel2 otak sudah berhubung...he he..nama PEARL tu atuk borhan(my daddy) sbnrnya yg bg ,,ms dia dlm hari..atuk borhan kata namenye pnjg sgt,,x taw nk panggil pe..so,,smntara nk tgu aku yg blur ni berpk,,dia panggil dulu la PEARL..tup2 melekat smpi skrg panggilan PEARL....



Sang Puteri (Emerald)


*puteri tengah*

ISNI ILLY RAIHANA bt Faizal Riza...a.k.a. Emerald...terjemahan arab bermaksud bunga yg mekar sejambak (illy aku x ingat la plak maknenye..) born on 6th december 2005..beza setahun je dgn Pearl. Berlainan dgn Pearl,,nama Emerald tu nenek siti (mother in law) yg pilih..masa tu ad a few names mcm saphire,,etc.,,tp nenek siti berkenan dgn nama emerald..mula2 tergeliat jgk lidah nak menyebutnyer,,tp lama2..okay..Nama ILLY RAIHANA (seb baek tak rihanna*umbrella*) tu papa dia yg bagi..mula2 nk letak ILLY MAISARAH..tapi aku tak berapa berkenan plak,,Emerald ni totally differ dr Pearl..dia ni kurang frenly,,suka wat hal sendiri..kuat merajuk!klu main,,dia musti nak jadi ketua..seb baek Pearl bole beralah,,tp kdg2 kena dush jgk c Emerald nih dgn Pearl..yela,mana leh tahan asyik dia je nak menang..:-)


Sang Puteri (Kaisah)

*puteri bongsu*

ISNI KAISAH QAISARA bt Faizal Riza..a.k.a. Kaisah...Inilah puteri bongsu aku..born on 14th July 2009..peneman setia aku bl kakak2 dia da g sekolah..Nama dia 100% idea aku..w/pon ramai yg kata mcm cerita kat tv kisah kaisara,,tapi ada aku kesah??hehe...benonye aku admire sgt ngan makne nye..iaitu..permaisuri yg cantik dan bijak...Kaisah ni suka wat muke pelik2,,w/pon baru setahun jagung tp dia paham ckit2 ape yg aku ckp...sgt manja,,maklomla..ank bongsu~~~

It's my first start :-)

Ahha!!Finally,,,At last,,,managed to create my own blog..weee......

I had thiz feeling (to have my own blog) since the last two years,,but due to my schedule (ahaks!),,,and all the obstacles came towards me,,i just kept my dream...BUT NOW.....thanks to other bloggers that inspired me with ur wonderful writing,,totally encouraging me to stand still and HERE WE ARE~ ~ ~
 Okies...cukup dgn luahan perasaan di atas..let's come down to earth..

           I'm a simple person,,(simple kew??) he he,,ISNI MIMIYANA BINTI MOHAMAD BORHAN..my name...30...married....have a carrier that i really passion for..
Hidupku dikelilngi dgn org2 yg aku syg,,,suami,,anak2,,keluarga n frenz... seorg yg sgt bermotivasi tinggi (seriously),,betull,,,acapkali aku diterjah dgn pelbagai perkara yg kdg2 mengecewakan,,tp alhamdulillah(syukur) aku masih disini,,berjaya mengharungi barriers yg kdg2 doesn't make sense at all! x percaya?? (troskan membaca..)
            Aku berjaya menamatkan pengajian selama 4 tahun(full time study yer,,) dan dgn bangga melangkah ke pentas konvo di mana ketika itu anakku juga berumo 4 tahun....bukan satu anak,,tapi dua anak (adik nya berumo 3 thn)..mungkin bg kalian tidaklah sehebat mana,,tp dgn situasi yg tdk mempunyai maid dan menjadi isteri,,ibu,,dan pelajar sepenuh masa bukanlah sesuatu yg enteng! Alhamdulillah,,,suami dan keluarga termasuklah mertua bnyk membantu di kala2 aku memerlukan talian hayat..hahaha....
            Dgn adanyer blog ku ini,,ku hrp dpt berkongsi dgn kamu2 di luar sana pengalaman kecilku yg mungkin tidak sehebat mana jika nak dibandingkn dgn apa yg kamu2 lalui di luar sana (dgn rasa rendah dirinyer..)...kay,,,salam....